Wij verzorgen uw Hindoestaanse uitvaart

De meeste Hindoestanen in Nederland zijn van Surinaamse afkomst. Het hindoeïsme heeft een zeer oude traditie van uitvaartrituelen. Deze rituelen zijn gebaseerd op Veda’s. Dit zijn de oudste religieuze geschriften. De Hindoestaanse uitvaart is in grote lijnen gelijk gebleven. Desalniettemin zijn er in de loop van de tijd, afhankelijk van de stroming en de regio, verschillen ontstaan.

Het Hindoeïsme gaat, ongeacht de stroming of de regio, uit van reïncarnatie. Om deze reden wordt door vrijwel elke Hindoestaan gekozen voor crematie. Door crematie kan het lichaam namelijk het snelst terug keren tot de bron.

Geheel afgestemd op uw wensen

Vanuit het uitvaartcentrum gaat de rouwstoet langs het huis van de overledene naar het crematorium. Een Hindoestaanse uitvaart duurt langer dan andere uitvaarten, waardoor de publieke ceremonie aan het einde van de dag plaatsvindt. Door de pandit, een Hindoestaans lid van de hoogste kaste, wordt een dienst met rituele offers, gebeden en mantra’s geleid. De aanwezige mensen lopen aan het einde van de dienst langs om bij de open kist rijstballetjes, bloemen en bloemblaadjes te leggen. Vervolgens wordt de verbranding door de achtergebleven mannelijke nabestaanden in gang gezet. De oudste zoon van de overledene geeft een zogenaamde doodskus, waarmee het lichaam symbolisch in brand wordt gezet. Voor het uitvoeren van deze doodskus wordt al lopend vijfmaal met een brandende diya (een lampje) de mond van de overledene aangeraakt.

Voor uw uitvaart op Hindoestaanse wijze, verzorgt Uitvaartverzorging Amsterdam het volgende:

– Binnen 36 uur crematie
– As-verstrooiing op zee/strooiveld
– Dienstverlening door een Pandit
– Pooja saman